Groene kaart Jouw verzekeringsbewijs in Europa


Wat is uw groene kaart
De groene kaart is een Europees geldig verzekeringsbewijs. Wanneer u met uw auto op reis gaat binnen Europa, dient u deze groene kaart mee te nemen. U wordt anders niet als verzekerd geacht. Als u reist met auto plus caravan, moet u voor uw caravan een extra groene kaart aanvragen als u reist in de landen Spanje en Polen. In de overige Europese landen is de groene kaart van alleen uw auto voldoende.

Is een groene kaart verplicht
Tot 1972 was de groene kaart in de meeste Europese landen verplicht document in de auto wanneer u in naar het buitenland ging. Vanaf 1972 is het niet meer verplicht om een groene kaart bij u te hebben. Wanneer u in het buitenland bent kan de politie binnen de Europese unie gemakkelijk de registers van bijvoorbeeld het RDW inzien om te kijken u uw voertuig verzekerd is. De groene kaar is nog wel verplicht als u naar landen reist buiten de Europese unie of wanneer u zich op de openbare weg begeeft met een niet gekentekend voertuig, zoals bijvoorbeeld een tractor. België is echter uitzondering op de regel, in België is een Internationaal Verzekeringsbewijs (IVB) zoals de groene kaart een verplicht dat in de het voertuig aanwezig dient te zijn.

Wat staat er op?
De verzekeraar vermeld op de groene kaart in welke landen de verzekering allemaal dekking biedt buiten de Europese unie. Tevens staat vermeldt de groene kaart voor welke periode de auto onder de dekking valt van de huidige verzekeraar. Op de groene kaart staan ook de gegevens waarbij de verzekerde zich kan melden in geval van ongevallen of pech voor zowel het binnenland als buitenland. Ondanks dat de groene kaart niet verplicht is, bewijst deze toch goede diensten doordat alle gegevens er beknopt op staan. Houd de meldcode goed bij de hand!