RDW Wat is het Rijksdienst voor het Wegverkeer en wat moet ik ermee?


Wat is het RDW?
De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is de instelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgt. De RDW is een zelfstandig bestuursorgaan van de Nederlandse overheid. De wegenverkeerswet die in 1994 is opgesteld spreekt overigens niet over de Rijksdienst voor het Wegverkeer, maar over de Dienst WEgverkeer. Deze wordt echter in het maatschappelijke verkeer het RDW genoemd.

Wat doet het RDW?
De Rijksdienst voor het Wegverkeer voert in Nederland wettelijke taken uit. Een van de hoofdtaken zijn het bijhouden van de levensloop van Nederlandse gemotoriseerde voertuigen en het beheer van documenten, zoals kentekenbewijzen, rijbewijzen en bromfietscertificaten. De RDW houdt ook de registratie bij van snelle motorboter in Nederland.

Wat zijn de kerntaken?

  • Het Rijksdienst voor het Wegverkeer zich bezig met de toelating van voertuigen en voertuigonderdelen op de Nederlandse en Europese markt. Dit doet het RDW in een keuringscentrum en op testbaan in Lelystad.
  • Toezicht en controle houden op de technische staat van voertuigen, met name veiligheids- en mlilieueisen ( de Alegemene Periodieke Keuring, APK).
  • Toezicht houden op RDW erkende bedrijven, zoals garage’s en dealers.
  • Informatieverstrekking en registratie van onder meer kentekens en rijbewijzen.
  • Documentafgifte van kentekenbewijzen en rijbewijzen.
  • Voor het beheer van schadevrije jaren dient u te zijn bij de Roy-data.