Waarborgfonds Alles over het waarborgfonds motorverkeer uit 1965


Wat is het waarborgfonds
Het waarborgfonds Motorverkeer is in 1965 opgericht. Het Waarborgfonds is er voor iedereen die een auto, motor, tractor of brommer bezit en die schade hebben geleden door toedoen van derden dit niet vergoedt wordt door de verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld zijn, omdat de veroorzaker is doorgereden na een aanrijding of onverzekerd is. Ook wanneer u schade heeft die veroorzaakt is door een gestolen voertuig vergoedt het waarborgfonds in vele gevallen de schade. Dit kan invloed hebben op uw bonus-malus.

Wanneer vergoedt het waarborgfonds wel en wanneer niet?
Het waarborgfonds vergoed geen schade die is aangebracht door vandalisme. Ze vergoeden uitsluitend schade die is aangebracht door een ander motorvoertuig.

Bijvoorbeeld:

  • U staat ergens geparkeerd, u komt terug bij uw auto en u heeft schade zonder dat de schuldige u op de hoogte heeft gesteld van zijn of haar verzekering, dan kunt u zich tot het waarborgfonds keren.
  • U komt in een verkeerssituatie terecht waarbij een andere bestuurder schade aan uw auto veroorzaakt, dit kan zijn door tegen uw aan te rijden of u te dwingen tegen een obstakel aan te rijden. Wanneer u deze schade niet kan verhalen omdat de bestuurder is door gereden. Dan komt u in aanmerking tot uitkering.

Zijn er voorwaarden aan verbonden om uitkering te krijgen
Ja, Vaak zijn er getuigen noodzakelijk die kunnen verklaren dat u zonder schade geparkeerd stond of dat ze de situatie hebben gezien. Ook is aangifte bij de politie in sommige gevallen noodzakelijk.