Dagwaarde autoverzekering Hoe zit het precies met de dagwaarde bij mijn polis?


Wat is de dagwaarde
De dagwaarde is het bedrag dat men zou moeten uitgeven om een gelijkwaardige auto te kopen. Het is dus het bedrag dat uw auto op dat moment nog waard is in de markt. De dagwaarde hoeft niet gelijk te zijn aan de verkoopwaarde van de auto. Hierbij wordt namelijk ook gekeken naar het aantal gereden kilometers en de algehele staat van de auto. De dagwaarde wordt vaak bepaald door op de nieuwwaarde van de auto een afschrijvingsmethode toe te passen. Ook nemen sommige verzekeringsmaatschappijen de accessoires die op of in de auto zitten mee in de dagwaarde.

Dagwaarde bij total loss of diefstal
Wanneer de auto total loss is als gevolg van een ongeval of wanneer de auto gestolen is, keren de verzekeringsmaatschappijen de dagwaarde uit zodat u een vervangende auto in dezelfde staat, met dezelfde waarde ervoor terug kan kopen. Vaak is in de dagwaarde een gemiddelde meegenomen van het aanbod van dezelfde auto’s die op dat moment worden aangeboden met ongeveer dezelfde specificaties. Meestal lukt het niet om eenzelfde auto terug te kopen voor het uitgekeerde bedrag en zult u dus geld bij moeten leggen. Er zijn echter verzekeraars die een nieuwwaarde regeling hebben.

Wat is de nieuwwaarde regeling
De nieuwwaarde regeling houdt in dat wanneer u schade heeft aan een “vrij” nieuwe auto de totale nieuwwaarde zal worden uitgekeerd. Ook als de dagwaarde hiervan door afschrijving gedaald is.

Bereken uw dagwaarde van de auto
Om nu zelf alle berekeningen erop los te laten, om erachter te komen wat de dagwaarde van de auto is zijn er diverse tools die u hiermee kunnen helpen.
U vind hier een website waar u objectief uw dagwaarde kunt berekenen. Weten hoe het met het eigen risico zit? Klik op de link voor meer info.