Eigen risico bij autoverzekering Welk gedeelte moet ik zelf betalen bij schade?


Wat is mijn eigen risico
Eigen risico is een deel van de schade die voor de eigen rekening van de verzekerde blijft. Dit deel van de schade moet de verzekerde dus zelf betalen. Stel: u heeft een schade van 300 euro en uw eigen risico bedraagt 100 euro, dan krijgt u bij deze schade 200 euro vergoed. Let wel op: door schades te claimen bij uw verzekeraar, brengt u het aantal schadevrije jaren in vermindering en wordt u no-claim korting dus minder groot.

Verzekeren met of zonder eigen risico
Het is mogelijk om een verzekering af te sluiten met of zonder eigen risico. Wanneer u ervoor kiest om een autoverzekering af te sluiten met eigen risico zal uw premie per maand enkele euro’s hoger zijn dan wanneer u er vrijwillig voor kiest om een eigen risico aan te gaan.

Wat is het belang van eigen risico?
U bent per maand enkele euro’s goedkoper uit wanneer u een eigen risico aan gaat, maar wanneer u schade heeft bent u de besparing al snel kwijt. Niet zozeer omdat u zelf moet bijdragen in de schade, maar ook het feit dat uw premie stijgt als gevolg van uw no claim korting.

No-claim beschermen door middel van een extra premie
U kunt uw risico op een verhoging van uw maandlasten enigszins beschermen. U kunt dit doen door een no-claimbeschermer als extra optie in uw polis op te nemen.
Een no-claimbeschermer kost gemiddeld vijf euro per maand. Wanneer u zo’n beschermer heeft gaat u in de meeste gevallen niet omhoog wanneer u schade heeft veroorzaakt aan uw of andermans voertuig. Hier zit uiteraard wel een maximaal aantal schademeldingen aan per jaar. Tip: lees ook meer informatie over de groene kaart. Belangrijk om bij je te hebben binnen de EU.