Tegenwoordig betaalt bijna elke Nederlander met een auto wegenbelasting, geld wat je betaalt om op de openbare wegen in Nederland te rijden. Het betalen van de maandelijkse last is verplicht voor iedereen die in bezit is van een motorrijtuig en het bedrag kan jaarlijks verschillen. Toch betaalt niet iedereen hetzelfde bedrag. Dit hangt af van een aantal belangrijke factoren. Benieuwd hoeveel wegenbelasting jij moet betalen? Reken het uit door middel van de tool op onze website.
Factoren
De hoeveelheid wegenbelasting die je per maand moet betalen, hangt dus af van een aantal factoren. De eerste factor is het type auto waar je in rijd. Dit kan bijvoorbeeld een personenauto, bestelauto of caravan zijn. Het is ook van belang of de auto Co2 zuinig rijdt. Daarnaast is er een verschil in bedragen per provincie. Als je in drukkere provincies woont, als Noord-Holland en Zuid-Holland, moet je meer wegenbelasting betalen dan bij andere provincies. Daarnaast weegt het gewicht van je voertuig mee in het bedrag van de wegenbelasting en is het van belang op welke brandstof het voertuig rijdt. Ook dit heeft weer te maken met hoe zuinig het voertuig is.
Voorbeelden
Om het hele systeem goed duidelijk te maken, leggen wij het je nog een keer uit aan de hand van een aantal voorbeelden. Er zijn twee auto’s. De eerste is auto A, een Renault Capture van 1080 kilogram. Deze Renault rijdt op benzine en de eigenaar woont in de provincie Zuid-Holland. De auto kost dan op jaarbasis 524 euro aan wegenbelasting. Als de eigenaar in de provincie Noord-Holland had gewoond kostte de Capture maar 460 euro op jaarbasis. Dat is dus een verschil van 64 euro per jaar.
Om nog een voorbeeld te noemen, nemen we auto B. Auto B is een Range Rover Sport van 2480 kilogram. De Range Rover rijdt op diesel en de eigenaar woont in de provincie Drenthe. De Range Rover kost dan per jaar 3108 euro. Als de eigenaar van deze auto in de provincie Noord-Brabant woonde kostte de Range Rover per jaar 2996 euro. Een verschil van bijna 100 euro.
Ook tussen auto A en auto B is een groot verschil te zien. Auto B is veel zwaarder en rijdt bovendien niet zuinig. Auto A is echter een stuk lichter en zuiniger en dat scheelt aanzienlijk in de prijs.
Uitzonderingen
Er is bestaat een groep automobilisten die geen wegenbelasting hoeven te betalen. Dit zijn de auto’s die een CO2-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer hebben. Hier vallen de elektrische auto’s en de hybride auto’s onder. Deze auto’s stoten zo weinig CO2 uit, dat de regering een regeling heeft getroffen waardoor deze auto’s wegenbelasting vrij rijden. Dit is gedaan om het elektrisch rijden te stimuleren.
Ook Oldtimers konden vroeger wegenbelasting vrij rijden. Sinds 2014 is er echter een nieuwe regeling voor Oldtimers gemaakt. De nieuwe regeling is dat auto’s ouder dan 40 jaar gewoon wegenbelasting vrij zijn. Voor de andere Oldtimers is de regeling veranderd, auto’s tussen de 26 en 40 jaar oud betalen wel wegenbelasting. Dit bedrag is wel minder dan auto’s van hetzelfde gewicht en brandstof soort. Dit aangepaste tarief geldt alleen als de auto in de wintermaanden niet gebruikt wordt.
Als je auto geschorst is, hoef je ook geen wegenbelasting te betalen. Natuurlijk mag je dan de weg niet op met je voertuig. Vanaf het moment dat de schorsing verlopen is en je weer mag rijden met je auto, moet je ook weer wegenbelasting betalen.
Nieuwsgierig?
Wil je weten hoeveel wegenbelasting jij moet betalen voor je auto? Met een handige tool op de website, kun je eenvoud en snel berekenen wat jouw maandelijkse lasten zijn op het gebied van wegenbelasting.