Voor schaderijders is het overstappen van autoverzekering steeds lastiger. Ruim 88% van de autoverzekeraars weigert consumenten met meerdere negatieve schadevrije jaren. Dat blijkt uit onderzoek van autoverzekeringregelen.nl. De vergelijker analyseerde de 43 grootste autoverzekeraars van Nederland en kwam tot de ontdekking dat bestuurders met een negatief aantal schadevrije jaren amper worden toegelaten.
Autoverzekeraars werken met een zogenaamde bonus/malus ladder. De ladder loopt van trede +15 (tot 85% korting op je premie) tot – 5 (tot 40% toeslag op je premie). Rijd je een jaar geen schade? Dan klim je een trede op de ladder. Maar rijd je een keer schade en claim je deze bij de verzekeraar? Dan daal je direct 5 tredes. Sinds 2016 is afgesproken dat de terugval in schadevrije jaren bij alle verzekeraars hetzelfde moet zijn. De korting of toeslag die de verzekeraar aan het aantal schadevrije jaren verbindt verschilt wel.
Beginnende bestuurders dupe van bonusregeling
Vooral beginnende bestuurders zijn de dupe van deze regeling. Zij stappen in een lage trede in, en bij het eerste schadegeval vallen zij direct terug naar een negatieve trede. Op die manier wordt overstappen vrijwel onmogelijk, en zitten zij vast aan de hoge premie van hun huidige verzekeraar. De premie kan na één schadegeval al gauw verdubbelen of zelfs verdrievoudigen, zo blijkt uit eerder onderzoek van de Consumentenbond. Maar ook meer ervaren bestuurders kunnen in de problemen komen. Rijd je in één jaar twee keer schade? Dan val je 10 treden terug en kom je ook in een negatieve trede op de bonus/malus ladder terecht met je Ford of Fiat.
Risicogroep
“Autoverzekeraars zijn vrij om hun eigen voorwaarden te stellen aan nieuwe klanten. Verzekeringnemers met negatieve schadevrije jaren vormen een risico voor verzekeringsmaatschappijen, en worden om die reden steeds vaker geweerd”, aldus autoverzekeringregelen.nl. Uit het onderzoek blijkt dat alleen Centraal Beheer, Delta Lloyd, Ohra, Roxo en Interpolis verzekeringnemers accepteren met meerdere negatieve schadevrije jaren.